PTSS bij ouderen met dementie

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor specialisten ouderengeneeskunde.
 • Ruim 55 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Op ieder device

PTSS is een risicofactor voor het ontwikkelen van dementie. Helaas is het stellen van de diagnose PTSS ingewikkeld bij ouderen met dementie. Symptomen kunnen zich anders presenteren, mede doordat het gedrag vaak wordt gezien als probleemgedrag. Vaak blijkt dat probleemgedrag bij mensen met dementie terug te leiden is naar traumatische ervaringen en posttraumatische stress. 

In deze cursus wordt aandacht besteed aan het herkennen van PTTS en de daarbij behorende diagnostische uitdagingen. Het is van belang om het aandeel van PTSS in het probleemgedrag bij dementie vroeg te herkennen. Zo kan er worden ingespeeld op de specifieke zorgbehoefte van ouderen met PTSS en dementie. Dr. Sobczak legt de nadruk op de mogelijkheden. Hierbij komen onder andere de volgende vragen aan bod: 'hoe herkent u de symptomen?' en 'welke behandelingen zijn er mogelijk?'. 

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • kunt u een verklaring geven voor het opleven van PTSS bij dementie
 • herkent u aanwijzingen voor PTSS bij dementie
 • kunt u een diagnose stellen
 • kent u de handel- en behandelmogelijkheden

Docent

 • dr. Sjacko Sobczak MD, PhD

  Sjacko Sobczak is ouderenpsychiater en daarnaast biomedisch wetenschapper verbonden aan de Universiteit van Maastricht. 

  Ze werkt bij Mondriaan en zet zich aldaar actief in om de geestelijke gezondheidszorg binnen de verpleeghuizen te verbeteren. Als consulent binnen verpleeghuizen viel het haar op dat mensen met dementie en moeilijk te hanteren gedrag op de afdeling vaak een traumatisch levensverhaal hadden. Angst regeert - en omstanders voelen zich onmachtig. Hierop ontwikkelde ze een diagnostisch instrument om de herkenning van posttraumatische klachten bij mensen met dementie te verbeteren. 

  Haar onderzoekslijn focust zich op mensen met psychische aandoeningen gecompliceerd door dementie. Ze is leider van het wereldwijde ON TRAumatiC stress and ageing networK (ON TRACK) binnen de Global Collaboration on Traumatic Stress (GCTS): https://nl.global-psychotrauma.net/ageing. Maatschappelijk vraagt ze aandacht om geestelijke gezondheidszorg bij ouderen te verbeteren. Met hulp van UniversiteitsFonds Limburg (UFL/SWOL) hield ze in 2021 een landelijke campagne en richtte ze nadien het Age@Minds fonds op (https://www.ufl-swol.nl/fonds/ageminds-fonds/). Meer oog voor de behoeften van mensen met psychische aandoeningen in de ouderenzorg is waar ze voor staat.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor specialisten ouderengeneeskunde.
 • Ruim 55 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang