Apotheekzorg bij reumatoïde artritis (RA)

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apotheker.
 • Ruim 65 cursussen
 • Toegang tot meerdere pakketten
 • Op ieder device

Reumatoïde artritis (RA) is slechts één vorm van de groep van meer dan 130 verschillende reumatische aandoeningen. Het is een progressieve chronische ziekte, die wordt gekenmerkt door meestal symmetrische ontsteking van meerdere (doorgaans kleine) gewrichten. Hierdoor zijn gewrichten gezwollen, pijnlijk en stijf. Door de ontsteking raken de gewrichten uiteindelijk beschadigd en kunnen patiënten (indien onvoldoende behandeld) minder goed functioneren.

De behandeling van RA was vroeger vooral gericht op pijnbestrijding. Tegenwoordig ligt de nadruk meer op het zoveel mogelijk voorkomen van gewrichtsschade en de remming van verdere progressie van de ziekte. Hierbij spelen de disease modifying antirheumatic drugs (DMARD’s) (zowel de traditionele (synthetische) DMARD’s als de biologische DMARD's) een centrale rol.

In deze cursus komen eerst de pathofysiologie, de epidemiologie, symptomen en diagnostiek van RA aan bod. Daarna worden de medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandelingen besproken.

De meeste patiënten worden zowel door de huisarts als door een reumatoloog behandeld, vandaar dat de apotheek een zeer belangrijke rol speelt in het signaleren van mogelijke geneesmiddelinteracties. In deze cursus wordt dan ook ingegaan op enkele veelvoorkomende interacties. Daarnaast kunt u vanuit de apotheek patiënten met RA op diverse manieren behulpzaam zijn.


CanMEDS

Farmaceutisch handelen 60%

Kennis en wetenschap 40%

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

 • weet u welke middelen bij de behandeling van RA (wanneer) worden ingezet
 • kunt u patiënten met een zelfzorgvraag over RA correct voorlichten
 • bent u op de hoogte van speciale eisen ten aanzien van MTX-afleveringen door de apotheek
 • weet u waar u op moet letten bij farmaceutische patiëntenzorg bij patiënten die zowel synthetische als biologische DMARD’s gebruiken
 • kunt u door kennis van de klachten van RA-patiënten een inschatting maken van de praktische problemen waar zij tijdens hun geneesmiddelgebruik tegenaan kunnen lopen

Docent

 • prof. dr. Bart van den Bemt

  Prof. dr. B.J.F. (Bart) van den Bemt werkt als apotheker en senior onderzoeker bij de afdeling Farmacie van de Sint Maartenskliniek en de apotheek van het Universitair Medisch Centrum St Radboud. Hij  heeft zich gespecialiseerd in geneesmiddelen die worden gebruikt bij aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals NSAIDs, DMARDs en biologicals. 
  Hiernaast is wetenschappelijk onderzoek een van zijn belangrijkste taakgebieden. Zijn onderzoek is vooral gericht op de individualisatie van geneesmiddelgebruik (therapietrouw, medicatiereview en opname-/ontslag) en het doelmatig gebruik van dure geneesmiddelen (biologicals, verspilling).

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apotheker.
 • Ruim 65 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang