Bacteriële huidinfecties: lokaal of diep?

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
 • Ruim 60 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Op ieder device

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. De huid beslaat bij een volwassene een oppervlakte van 1,5-2 m2 en weegt (inclusief onderhuids bindweefsel) 15-20 kg. De huid beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf (schadelijke stoffen, micro-organismen, ultraviolet licht) en zorgt voor handhaving van de lichaamstemperatuur en evenwichtige verdeling van lichaamsvocht. Er zijn veel huidinfecties bekend. Ze kunnen worden veroorzaakt door:

 • virussen
 • bacteriën
 • schimmels
 • parasieten


Deze cursus behandelt de bacteriële huidinfecties.

De bacteriële huidinfecties worden onderverdeeld in oppervlakkige en diepe huidinfecties. Het voert te ver om alle verschillende huidinfecties te behandelen en daarom is in deze cursus een selectie gemaakt van de meest voorkomende bacteriële huidinfecties. Behandeling kan zowel lokaal als systemisch (via het innemen van medicatie) plaatsvinden. En ook preventief kunnen de nodige maatregelen worden getroffen.

In de apotheek zal je regelmatig een recept voor een huidaandoening zien. Daarnaast is er ook een groep patiënten die een huidinfectie vaak eerst met een zelfzorgmiddel probeert te bestrijden. Hiervoor zal er ook een beroep worden gedaan op jouw kennis als apothekersassistent. Om een goed advies over een zelfzorgmiddel te kunnen geven, is het wel van belang dat je het verschil kent tussen de diverse bacteriële huidinfecties. Ook kennis van hygiëne is belangrijk, zodat je ook goede voorlichting kunt geven over hygiënische maatregelen.

Je leest in deze cursus over een aantal veelvoorkomende bacteriële huidinfecties, wat de kenmerken van deze infecties zijn en welke adviezen je aan cliënten kunt geven om een bacteriële huidinfectie of herbesmetting te voorkomen. De medicamenteuze behandeling van de diverse bacteriële huidinfecties komt uiteraard ook uitgebreid aan bod. Om je meer inzicht te geven in het ontstaan van een bacteriële huidinfectie, behandelen we als eerste in het kort de opbouw van de huid.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus ken je de oorzaken en klachten van bacteriële huidinfecties en kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten met bacteriële huidinfecties.

Docent

 • drs. Marjolijn Vijverberg-Vermaas

  Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
 • Ruim 60 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang