Een gezonde leefstijl: het roer om!

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor huisartsen.
 • Ruim 55 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere paketten

Het is algemeen bekend dat leefstijl een grote rol speelt bij meer dan 50 % van de aandoeningen in de huisartsenpraktijk. Over hoe je mensen kan helpen om een stapje te zetten in de richting van gezonde leefstijl is veel minder duidelijk.

In deze cursus krijgt u handvatten om leefstijl van patiënten bespreekbaar te maken en hun drijfveren te achterhalen. Bovendien krijgt u praktische tools om leefstijladviezen te geven in de spreekkamer zonder dat het u veel tijd kost.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kunt u:

 • leefstijladviezen geven in de huisartsenpraktijk m.b.v. het leefstijlroer.
 • drijfveren van patiënten uitvragen zodat zij makkelijker hun leefstijlverandering volhouden.

Docent

 • drs. Karel Bos

  Drs. Karel Bos is huisarts, huisartsopleider en leefstijlarts te Amersfoort. 

  In 1978-1981 studeerde hij voeding te Hilversum en daarna was hij leefstijlcoach te Utrecht. Vanaf 1987 studeerde hij geneeskunde en specialiseerde zich tot huisarts, beiden in Utrecht. Inmiddels heeft hij 21 jaar ervaring met het toepassen van voeding- en leefstijladviezen in zijn eigen huisartsenpraktijk. 

  Door de nadruk op preventie te leggen heeft hij meer voldoening van zijn werk en is hij minder druk dan 21 jaar geleden, ondanks dat zijn praktijk anderhalf keer zo groot is geworden. Sinds enkele jaren geeft hij voordrachten voor o.a. studenten en huisartsen (in opleiding) over preventie en de “Blue Zone” Sardinië die hij bezocht heeft.

  Hij heeft in de loop der jaren de grote waarde van gezonde voeding en leefstijl ervaren voor zichzelf en in de huisartsenpraktijk. Zijn expertise zit onder andere in bevorderen van duurzame gedragsverandering bij alle leefstijl gerelateerde aandoeningen. Als huisartsopleider merkt hij dat er bij huisartsen in opleiding een toenemende belangstelling is voor zelfzorg, preventie d.m.v. leefstijl en voeding.  

  De positieve invloed van lichaamsbeweging ondervindt hij aan den lijve. Hij is een ervaren marathonloper en doet sinds 15 jaar alle huisbezoeken op de fiets.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor huisartsen.
 • Ruim 55 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang