Parkinson - pathogenese, etiologie en diagnostiek

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor ouderengeneeskundigen.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

37592220_xxl_0.jpg

De ziekte van Parkinson is een langzaam progressieve multisysteemaandoening, gerelateerd aan de degeneratie van verschillende hersengebieden. Soms is de ziekte sterk progressief, waardoor een deel van de patiënten op relatief jonge leeftijd in een verpleeghuis wordt opgenomen. In verpleeghuizen heeft de specialist ouderengeneeskunde meestal te maken met patiënten die al gediagnosticeerd zijn. Daarnaast komt, vooral door medicatie en medicamenteuze interacties, (atypisch) parkinsonisme bij verpleeghuisbewoners vaak voor. Ook kan in het verpleeghuis de specialist ouderengeneeskunde met nieuwe of nog niet gediagnosticeerde gevallen te maken krijgen. Uit studies is gebleken dat de diagnose van de ziekte van Parkinson bij patiënten opgenomen in het verpleeghuis niet altijd correct was.

De prevalentie van de ziekte van Parkinson (ZvP) en van (atypisch) parkinsonisme of atypische parkinsonsyndromen (AP) neemt toe met de leeftijd. Hoewel de ziekte voornamelijk bekend staat als bewegingsstoornis, komen er ook niet-motorische stoornissen vaker voor dan in de algemene bevolking, zoals cognitieve stoornissen, depressies, angststoornissen, psychotische symptomen, slaapstoornissen, autonome stoornissen, vermoeidheid en pijn.

In deze cursus komt aan bod hoe de diagnose ZvP en AP wordt gesteld volgens de multidisciplinaire richtlijnen en wat wenselijk is om te doen indien er twijfel is rondom de diagnose.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • kunt u uitleggen welke mechanismen ten grondslag liggen aan de ZvP en AP
 • kunt u niet-motorische stoornissen en complicaties gerelateerd aan de ZvP herkennen
 • bent u in staat de risicofactoren voor het ontstaan van parkinsonisme te herkennen
 • weet u hoe de diagnoses ZvP en AP gesteld worden zoals geformuleerd in multidisciplinaire richtlijnen
 • kunt u kritisch evalueren bij een verpleeghuispatiënt met ZvP indien er twijfel is omtrent de diagnose

Docent

 • dr. M. van den Heuvel-Olaroiu
  Marinela Olaroiu (1955) studeerde geneeskunde aan de universiteit van Craiova in Roemenië. Aansluitend volgde zij de opleiding tot huisarts, en voegde daar in 1996 de specialisatie acupunctuur aan toe. In 2000 promoveerde zij tot doctor in de geneeskunde aan de universiteit van Boekarest; haar dissertatie schreef zij over het onderwerp ‘De cellulaire effecten van gepulste elektromagnetische golven (Diapulse)’. Vanaf 2001 volgde zij in Nederland de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Tussen 1980 en 2000 werkte zij als huisarts in diverse praktijken; daarnaast heeft zij enige jaren huisartsen opgeleid, en van 1998 tot 2000 was zij voorzitter van de Roemeense Vereniging van Huisartsen. Tussen 2001 en 2010 werkte mevrouw Olaroiu achtereenvolgens als verpleeghuisarts (in opleiding) bij de Schutterhof in Brunssum, de Mondriaan Zorggroep in Heerlen en de Extramuraal Geestelijke Gezondheidszorg in Maastricht. Naast haar dagelijkse werk is zij enige jaren secretaris geweest van het Roemeens-Nederlands ontwikkelproject palliatieve zorg in Roemenië, en sinds 2008 is zij hoofdredacteur van PALIATA (Roemeens-Engels tijdschrift over palliatieve zorg). Sinds 2010 werkt dr. Olaroiu als vrijgevestigd arts.
 • dr. D. Hommel

  Dr. Danny Hommel (1986) studeerde geneeskunde en wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Aansluitend volgde hij de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Tijdens de opleiding startte hij met een promotieonderzoek naar de late-fase ziekte van Parkinson en parkinsonismen bij de afdeling Neurologie van het Radboudumc te Nijmegen. Vanaf 2014 is hij werkzaam voor het Kenniscentrum Parkinsonhuys, van stichting Groenhuysen in Roosendaal. Hier wordt specialistische zorg en behandeling geboden voor mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonismen, onder ander geriatrische parkinsonrevalidatie en langdurige verpleeghuiszorg. Hij participeerde in de klankbordgroep van de richtlijn Ziekte van Parkinson van de Federatie Medisch Specialisten en in de klankbordgroep van de Kwaliteitstandaard Atypisch Parkinsonismen van de VSOP.

  Disclosure: 
  Geen belangenconflict gemeld.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor ouderengeneeskundigen.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten