Cursusinformatie

Diagnostiek van parodontitis - point-of-care- en laboratoriumtests

Informatie: 

In de geneeskunde bestaan er al langer testjes waarmee je direct kunt vaststellen of er een bepaald probleem is, denk bijvoorbeeld aan het meten van het glucosegehalte in bloed bij diabetes, of het testen van urine op eiwit. Ook in de tandheelkunde begint dit soort tests nu gebruikt te worden, vooral bij het vaststellen van parodontitis en het determineren van de verwekkers. Waar  vroeger het laboratorium aan te pas moest komen, volstaat nu een simpel testje dat of direct aan de stoel (point of care) of binnen een paar dagen uitsluitsel geeft. 

We beginnen deze cursus met de multifactoriële etiologie van parodontale ontsteking. Allereerst de microbiologische component, dan de erfelijke aanleg die veel invloed heeft op hoe het lichaam reageert op die microbiologische component, en vervolgens hoe lifestyle-factoren zoals roken, stress, voeding en ook medische aandoeningen van invloed zijn op de ontstekingsrespons.

Daarna gaan we in op de klinische kenmerken: hoe kunt u dat zien en onderzoeken, welke biomarkers bestaan er om dat hele proces te monitoren, en dan uiteraard het allerbelangrijkste: hoe brengen we die kennis in de praktijk. We kijken naar point-of-care-tests en laboratoriumtests, naar gepersonaliseerde parodontale zorg, en naar diagnostiek in de algemene geneeskunde als het gaat om mondproblematiek.

20 november 2020
Leerdoelen: 
  • Na het volgen van deze cursus hebben cursisten inzicht in de etiologie van parodontitis en de afweerreactie daartegen
  • zijn zij op de hoogte van de diagnositek van parodontitis
  • kennen cursisten de mogelijkheden van genetische screening en van bacteriologische tests
  • zijn cursisten op de hoogte van nieuwe in de behandelkamer toe te passen biochemische speekseltests
Auteur: 

prof. dr. F. Abbas

Frank Abbas is hoogleraar parodontologie aan Rijksuniversiteit Groningen bij het centrum voor tandheelkunde en mondzorgkunde van het UMCG en klinisch parodontoloog in de Kliniek voor parodontologie, de KvPA, in Amsterdam. 

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00