Cursusinformatie

De endodontische opening

Informatie: 

Wanneer een kanaalbehandeling nodig is, is een goede reiniging de sleutel tot een succesvolle endodontologische behandeling. Uit ervaring weet u echter ook dat het in de praktijk niet altijd mogelijk is goede resultaten te bereiken, met name in moeilijke gevallen. Deze cursus helpt u hopelijk verder op de weg naar succes. De cursus is gebaseerd op de wetenschappelijke literatuur, op kennis opgedaan bij congressen en cursussen en op dertig jaar academische en klinische ervaring.

Het gebruik van mechanisch aangedreven nikkeltitaniuminstrumenten voor de kanaalpreparatie, ook wel de rotaries genoemd, startte in 1993 met het ProFile-systeem. Sindsdien zijn er vele nieuwe systemen ontwikkeld die rotatie- en vijlbewegingen maken, en die meestal zijn uitgevoerd in nikkeltitanium, een materiaal dat de afgelopen jaren flink is verbeterd waardoor het ook veel sterker is geworden.

In deze cursus gaan we nader in op de preparatie van de wortelkanalen, als een cruciale stap in de endodontologische behandeling. Aan de orde komen de kwaliteit van de kanaalbehandeling in relatie tot de prognose, en de specifieke klinische toepassingen van nikkeltitaniuminstrumenten bij de kanaalpreparatie om voorspelbaar goede resultaten te behalen en om te voorkomen dat deze instrumenten breken. We gaan nader in op de anatomie, toepassing bij de endodontische opening en het apicale glijtraject. We sluiten af met een animatiefilm waarin de preparatie van een nauw en krom wortelkanaal met het zg. ProTaper Next systeem wordt getoond.

6 juni 2020
Leerdoelen: 

De cursist

  • kan efficiënt en effectief een endodontische opening maken
  • kan de prognose van de behandeling bepalen
  • weet aan welke eisen de endodontische opening moet voldoen
  • kent de anatomie van de pulpaholte
  • heeft kennis van de verschillende nikkeltitaniuminstrumenten en hun mogelijkheden
  • weet hoe een initiële kanaalpreparatie te maken
  • weet aan welke eisen de vormgeving van het kanaal moet voldoen

 

Auteur: 

drs. W. van Driel
Walter van Driel is tandarts-endodontoloog. Hij heeft een verwijspraktijk voor endodontologie in Den Haag. Hij verzorgt regelmatig nascholing voor algemeen practici, onder meer in zijn eigen nascholingsinstituut CIDE in Den Haag.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00