Diagnostiek van dementie in de huisartsenpraktijk
Stap nu in
- Ruim 50 cursussen
- Onbeperkt toegang
- Keuze uit meerdere pakketten
Het stellen van de diagnose dementie lijkt gemakkelijk maar levert vaak problemen op voor de huisarts. Het stellen van een diagnose is belangrijk met het oog op het instellen van verdere zorg en begeleiding. Een deel van de huisartsen verwijst daarom de patiënt voor deze diagnose naar de tweede lijn (specialist ouderengeneeskunde, neuroloog of geriater). Toch kan de huisarts in veel gevallen de diagnose zelf stellen, zodat een gang naar de tweede lijn geen vanzelfsprekendheid hoeft te zijn. Het voordeel is dat ziektediagnostiek en zorgdiagnostiek geïntegreerd dicht bij huis kunnen plaatsvinden en de huisarts de regie blijft voeren.
In deze cursus leert u als huisarts hoe u de syndroomdiagnose dementie kunt stellen volgens de NHG-Standaard Dementie 2020. De nadruk zal worden gelegd op de praktijk. Hoe kan de huisarts, binnen de beperkte beschikbare hoeveelheid tijd op een zorgvuldige wijze de diagnose dementie stellen en wanneer kan hij/zij daarvoor beter verwijzen? Deze cursus vormt een inleiding op de cursus ‘Diagnostiek van verschillende vormen van dementie’. In de laatstgenoemde cursus ligt de nadruk op het stellen van een nosologische diagnose. Voorafgaand hieraan is het van belang om de dementie te signaleren en met behulp van anamnese, lichamelijk onderzoek en aanvullende testen meer of juist minder aannemelijk te maken.
Leerdoelen
Na het volgen van deze cursus:
- kunt u aangeven wat het belang is van het tijdig stellen van de diagnose dementie
- kunt u het stappenplan volgens de NHG-Standaard Dementie toepassen in de praktijk
- kunt u de diagnose dementie onderbouwen met uw resultaten van het onderzoek
- kunt u vertellen wanneer en waarvoor u een patiënt moet verwijzen naar de specialist ouderengeneeskunde of geriater voor de diagnose dementie
Stap nu in
- Ruim 50 cursussen
- Onbeperkt toegang
- Keuze uit meerdere pakketten