Episodisch expiratoir piepen bij jonge kinderen

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor huisartsen.
 • Ruim 50 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

Ongeveer een op drie kinderen jonger dan 6 jaar presenteert zich op een of meerdere momenten bij de huisarts met episodisch piepen of zagen (Engels: ‘wheezing’). Episodisch piepen is een symptoomdiagnose bij jonge kinderen die een piepende/zagende ademhaling hebben, vooral rondom een virale luchtweginfectie. Dit is de meest voorkomende klacht bij jonge kinderen in de huisartspraktijk.

Episodisch piepen komt regelmatig ’s nachts voor, wat vaak alarmerend is voor de ouders die hiervoor veelvuldig de huisarts raadplegen. Deze klachten zijn voor de meeste kinderen van voorbijgaande aard: slechts een derde van de kinderen vertoont persisterend piepen en zal uiteindelijk blijken last te hebben van astma. Er bestaat echter nog geen goede diagnostische methode om astma vast te stellen op een leeftijd jonger dan 6 jaar omdat pas vanaf deze leeftijd betrouwbaar spirometrie verricht kan worden. Er zijn wel een aantal veelbelovende ontwikkelingen in de diagnostiek voor deze groep van kinderen, maar die zijn nu nog niet beschikbaar.

Maar hoe weet u op dit moment als huisarts of er sprake is van astma als deze diagnose pas definitief gesteld kan worden op 6-jarige leeftijd? Met dit dilemma wordt de huisarts veelvuldig geconfronteerd. Deze cursus helpt u om de diagnostiek te verbeteren en over- of onderbehandeling van piepende peuters te voorkomen.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • kunt u de diagnostische mogelijkheden bij episodisch piepen benoemen
 • kunt u de verwachte prognose bij episodisch piepen aangeven inclusief de risicofactoren
 • kent u redenen voor doorverwijzing naar de kinderarts/kinderlongarts
 • weet u welke mogelijkheden er zijn voor (niet-)medicamenteuze behandeling
 • bent u bekend met de nieuwste ontwikkelingen op gebied van astmadiagnostiek bij jonge kinderen

Docent

 • prof. dr. C.P. van Schayck

  Onno C.P. van Schayck is hoogleraar Preventieve geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. Hij is wetenschappelijk directeur van de Onderzoeksschool CaRe, bestaande uit vier instituten, namelijk, CAPHRI (Care and Public Health Research Institute) van Universiteit Maastricht, RIHS (Radboud Institute for Health Sciences) van het Radboud Universitair Medisch Centrum, APH (Amsterdam Public Health research institute) van het VUmc in Amsterdam en NIVEL (Nederlands Institute for Health Service Research) in Utrecht. Hij is klinisch leider van het Centre for Care Technology Research (CCTR) en projectleider van vele onderzoeksprojecten. Hij begeleidde meer dan 60 promovendi als promotor. Hij heeft meer dan 450 artikelen gepubliceerd in Internationale journals en is erkend als de meeste geciteerde onderzoeker ter wereld op zijn specifieke onderzoeksgebied. Hij was lid van de Gezondheidsraad, van de Wetenschappelijke Adviesraad van ZonMW VIDI en het Longfonds en lid van de Lancet Global Commision on Pollution, Health and Development van de VN. Hij is tevens honorair hoogleraar in Edinburgh.

  Disclosure: 
  Geen belangenconflict gemeld.
 • prof. dr. E. Dompeling

  Edward Dompeling heeft geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit van Nijmegen. In Nijmegen heeft hij zijn PhD (1993) en medisch examen (1994) behaald. Aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam (Sophia Kinderziekenhuis) heeft hij zijn opleiding tot kinderarts gevolgd (1995-2000). Sinds 2000 is hij als kinderarts werkzaam in het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Hij is gespecialiseerd tot kinderlongarts en sinds 2010 professor in de Kindergeneeskunde. Het onderwerp van zijn leerstoel is de ontwikkeling van niet-invasieve methoden voor een vroege diagnose, monitoring en verbetering van behandeling van kinderen met longziekten. Zijn onderzoek heeft geresulteerd in tientallen gehonoreerde subsidies en meer dasn honderd WI 1-publicaties.

  Disclosure: 
  Geen belangenconflict gemeld.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor huisartsen.
 • Ruim 50 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten