Cursusinformatie

Zelfzorg - Diversen

Informatie: 

Zelfzorg gaat om de behandeling van eenvoudige klachten die met behulp van zelfzorg kunnen worden verholpen. Als farmaceutisch consulent kun je een cliënt met een vraag over zelfzorg helpen om een verantwoorde keuze te maken. Dit kan zijn het gebruik van een zelfzorgmiddel, het gebruik van een huismiddeltje of advies op het gebied van aanpassing van leefgewoonten. Ook kun je verwijzen naar de huisarts als je denkt dat zelfzorg niet voldoende is om de kwaal te verhelpen. Om een verantwoorde keuze te kunnen maken, is het belangrijk dat je zelf ook op de hoogte bent van alle achtergronden van de diverse aandoeningen die voor zelfzorg in aanmerking komen.

Als farmaceutisch consulent heb je een belangrijke meerwaarde ten opzichte van andere verkooppunten van zelfzorgmiddelen.

In deze cursus gaan we in op diverse klachten en zaken op het gebied van reizen. Daarnaast behandelen we nog een aantal andere uiteenlopende klachten en besteden we aandacht aan noodanticonceptie. We leggen in het kort uit wat de kenmerken, de klachten en eventuele oorzaken van de verschillende aandoeningen zijn. Afhankelijk van de aandoening behandelen we de WHAM-vraag, waarna we waar mogelijk een niet-medicamenteus en een medicamenteus advies geven. We gaan hierbij zo veel mogelijk uit van de Standaarden voor Zelfzorg van de KNMP of richtlijnen van huisartsen of specialisten.
Als farmaceutisch consulent kun je, naast het geven van een deskundig advies over zelfzorg, ook nagaan of het zelfzorgmiddel een interactie heeft met een receptmedicijn of dat er een contra-indicatie bestaat. In een aantal gevallen kan een medicijn zelfs de oorzaak zijn van de klachten.

Deze cursus is geschikt gemaakt voor farmaceutisch consulenten door M. Vermeulen, farmaceutisch consulent.

31 augustus 2020
Leerdoelen: 

Na afloop van deze cursus kun je cliënten adviseren bij zelfzorgvragen over diverse klachten en bij diverse problemen (zoals noodanticonceptie). Je bent bekend met de oorzaak of ontstaan van diverse klachten en kunt aan de hand van de WHAM-vragen zowel niet-medicamenteuze als medicamenteuze adviezen geven. Daarnaast weet je wanneer je een cliënt met een specifieke klacht naar de huisarts moet verwijzen.

Auteur: 

drs. M.D. Vijverberg-Vermaas
Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00