Cursusinformatie

Hormonale anticonceptie

Informatie: 

Onder anticonceptie worden alle middelen en methoden verstaan die het doel hebben bevruchting van een eicel of innesteling van een bevruchte eicel te voorkomen.
In deze cursus worden alleen de hormonale anticonceptiemiddelen behandeld. 

Het aanbod van anticonceptiemiddelen is de laatste jaren flink uitgebreid en over de bestaande methoden is meer informatie beschikbaar gekomen. 
In 2011 zijn de NHG-Standaarden ‘Hormonale anticonceptie’ en ‘Het Spiraaltje’ vernieuwd en samengevoegd tot de multidisciplinaire Standaard ‘Anticonceptie’. Deze Standaard is ook door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) als richtlijn voor hun beroepsgroepen van toepassing verklaard.

In deze nascholingscursus worden alle hormonale anticonceptiemethoden besproken (intra-uteriene hormonale anticonceptie, vaginale anticonceptiering, anticonceptiepleister, orale combinatiepreparaten en middelen met progestagenen), waarbij vooral veel aandacht is voor relatief nieuwe middelen en nieuwe inzichten bij al langer bestaande middelen. Ook hormonale postcoïtale methoden worden in deze cursus behandeld. De middelen worden qua betrouwbaarheid tegen elkaar afgewogen en bijzondere patiënten worden door middel van casussen aan u gepresenteerd. Als laatste wordt ingegaan op het gebruik van anticonceptie in specifieke situaties, waaronder de overgang.

De cursus is geredigeerd naar het niveau van de farmaceutisch consulent door M. Vermeulen, farmaceutisch consulent.

29 februari 2020
Leerdoelen: 

Na afloop van deze cursus:

  • kent u de diverse hormonale vormen van orale hormonale anticonceptie
  • kent u de diverse hormonale vormen van niet-orale hormonale anticonceptie
  • kent u bijwerkingen, interacties en contra-indicaties voor gebruik
  • kunt u gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die anticonceptie overwegen of al gebruiken. U weet wanneer welk middel of welke methode de voorkeur heeft.
Auteur: 

drs. L. de Graaf

Linda de Graaf is in 1999 afgestudeerd aan de faculteit Farmacie in Utrecht. Haar eerste baan was bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Na vijf jaar werd zij vakredacteur bij het Pharmaceutisch Weekblad. In 2008 maakte zij de overstap naar de openbare farmacie. Sindsdien combineert zij het werken in de openbare apotheek met het schrijven van vakinhoudelijke artikelen en nascholingen.

Reviewer: 

dr. R.J.C.M. Beerthuizen
dr.R.J.C.M.(Rob) Beerthuizen heeft na het beëindigen van zijn praktijk als algemeen gynaecoloog en obstetricus in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk de Stichting Anticonceptie Nederland (SAN) opgericht.Hij is lid van de NVOG, bestuurslid van de European Society of Contraception and Reproductive Health, lid van de editorial board van het European Journal of Contraception & Reproductive Health Care (ESC), voorzitter van de contraception editorial Board van het Obgyn.net en designer en webmaster van de websites van de SAN www.anticonceptie-online.nl en de ESC www.escrh.euHij is o.a. auteur van de boeken Anticonceptie op maat en Anticonceptie na de bevalling. Bovendien is hij auteur van meerdere artikelen over anticonceptie in zowel nationale als internationale tijdschriften.

Bel onze studieadviseurs
(030) 26 44 100

maandag 08:30–17:00
dinsdag 08:30–17:00
woensdag 08:30–17:00
donderdag 08:30–17:00
vrijdag 08:30–17:00