Medicatiebeoordelingen en labwaarden bij medicatiegebruik

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apotheker.
 • Ruim 65 cursussen
 • Toegang tot meerdere pakketten
 • Op ieder device

Een medicatiebeoordeling is een mooie manier om de medicatie met de patiënt kritisch te bekijken. Welke medicatie gebruikt de patiënt daadwerkelijk? Is de medicatie voldoende effectief? Is de medicatie voldoende veilig wat betreft bijwerkingen en het effect van de medicatie op klinische-chemische parameters? Zijn er aanpassingen in de medicatie wenselijk? Welke medicatie zou eraf kunnen of vervangen moeten worden? En hoe vertaalt zich dat in een mogelijke aanpassing van het farmacotherapeutisch behandelplan?

Een goede samenwerking tussen de volgende partijen is daarbij van belang: de patiënt, de huisarts en de apotheker, of de collega-huisarts, in het geval van een apotheekhoudend huisarts. 

In de apotheekhoudende huisartsenpraktijk is het namelijk wenselijk dat de medicatie van een patiënt niet alleen maar door de voorschrijver wordt beoordeeld (keurt een slager zijn eigen vlees?). Voor het uitvoeren van een medicatiebeoordeling zullen apotheekhoudende huisartsen daarom de hulp moeten inroepen van een collega of een apotheker. Deze zullen in ieder geval de analyse moeten doen. Ook de farmacotherapeutische anamnese kan in dit geval beter niet door de eigen huisarts worden afgenomen. Als een patiënt niet ‘doet wat de dokter zegt’, zal hij daar niet gemakkelijk over vertellen aan zijn eigen behandelaar.

In deze cursus wordt de theorie geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk. Hierbij wordt aandacht besteed aan valkuilen en aandachtspunten om tot optimale farmacotherapie voor de individuele patiënt te komen.


CanMEDS

Farmaceutisch handelen 40%

Kennis en wetenschap 40%

Samenwerking 20%

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • kent u de medicatiebeoordeling en STRIP
 • kunt u bij mensen met polyfarmacie medicatiebeoordelingen organiseren volgens de vigerende richtlijnen en standaarden
 • weet u hoe klinisch-chemische parameters het effect van de farmacotherapie kunnen weerspiegelen, en hoe zich dat vertaalt in een mogelijke aanpassing van het farmacotherapeutisch behandelplan
 • kunt u bij de medicatiebeoordelingen effectief samenwerken met andere hulpverleners in de eerstelijnszorg
 • kent u de vijf stappen van STRIP en weet u deze in de praktijk te brengen

Docent

 • drs. Marjolijn Roper-Venema

  Marjolijn Roper-Venema voert als zelfstandig apotheker-medicatiebeoordelaar medicatiebeoordelingen uit voor apothekers en apotheekhoudende huisartsen. Ze heeft haar eigen bedrijf, ReviewExpert (www.reviewexpert.nl). Marjolijn is beoordelaar van medicatiebeoordelingen (case reports) voor de opleiding tot Openbaar Apotheker Specialist, docent bij de cursussen Medicatiebeoordeling, Update Medicatiebeoordeling en Polyfarmacie van het IVM en extern docent bij Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Daarnaast verzorgt ze trainingen Farmacotherapeutische anamnese ‘Gesprek medicatiebeoordeling’ voor farmaceutisch consulenten, apothekersassistenten en praktijkondersteuners huisarts.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apotheker.
 • Ruim 65 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang