Taakherschikking: de juiste zorg op de juiste plek

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor specialisten ouderengeneeskunde.
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

De ouderenzorg staat onder steeds grotere druk door personeelstekorten en de dubbele vergrijzing. Naast de specialist ouderengeneeskunde zijn verpleegkundig specialisten en physician assistants steeds meer zichtbaar. Het beroep van de verpleegkundig specialist is vanaf 2009 als specialistisch beroep in artikel 14 van de wet BIG opgenomen. Voor de physician assistant geldt dit sinds 2018 (artikel 3). Deze ontwikkelingen geven mogelijkheid voor taakherschikking. Maar wat is taakherschikking en hoe maak je hier goede afspraken over binnen de bestaande juridische kaders?

In deze cursus bespreken we de definitie van taakherschikking, de achtergrond van de belangrijkste disciplines die betrokken zijn bij taakherschikking in de ouderenzorg en de juridische kaders waar men rekening mee moet houden.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • Kent u het verschil tussen taakdelegatie en taakherschikking
  • Begrijpt u de overeenkomsten en verschillen tussen een verpleegkundig specialist, physician assistant en specialist ouderengeneeskunde
  • Kent u de juridische kaders en onderlinge afspraken rond taakherschikking
  • Heeft u handvaten gekregen hoe de onderlinge samenwerking met de VS en of PA goed vorm en inhoud te geven.  

Docent

  • drs. Mariëlle Winters

    Mariëlle Winters is sinds 2019 werkzaam als specialist ouderengeneeskunde bij stichting QuaRijn. In de loop der jaren heeft zij de kaderopleiding geïntegreerde eerstelijns ouderengeneeskunde en de kaderopleiding palliatieve zorg voltooid. Naast haar intra- en extramurale werkzaamheden werkt ze ook als stafarts Wonen met Zorg bij QuaRijn en is ze wetenschappelijk docent bij Gerion. 

  • Winne Kramer MSc

    Na haar H.B.O.V is Winne Kramer gaan werken in een groot Psychiatrisch Ziekenhuis in Delft. Na verschillende specialisaties binnen de GGZ heeft ze de stap gemaakt naar de algemene gezondheidszorg en jaren gewerkt in de eerste lijn als coördinerend wijkverpleegkundige. Ze heeft aansluitend in het UMC Utrecht gewerkt als Dialyseverpleegkundige. Daarnaast heeft Kramer psychologie gestudeerd en haar ondernemersdiploma gehaald. Hierna een Master AGZ  (2010) gevolgd tot Verpleegkundig Specialist in de huisartsengeneeskunde. Als verpleegkundig specialist heeft Kramer een ELV opgezet in het verpleeghuis en daarnaast les gaan geven aan de hogescholen eerst voor de H.B.O.V opleiding en sinds een aantal jaar vaste docent en studiecoach in Amsterdam (InHolland) voor de MANP-opleiding. In 2019 ook de VS GGZ afgerond en zodoende staat Kramer nu geregistreerd als Regiebehandelaar /Verpleegkundig Specialist AGZ en GGZ.

    Kramer werkt bij Quarijn (dinsdag en donderdag) als regiebehandelaar van het Regionaal Expertisecentrum Korsakov in Doorn. Tenslotte doet Kramer een promotieonderzoek gericht op problematisch alcoholgebruik en de vroegdiagnostiek naar Wernicke-Korsakov.       

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor specialisten ouderengeneeskunde.
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten