Interacties tussen voeding en geneesmiddelen

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekers.
  • Ruim 65 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

Welkom bij de cursus Interacties tussen voeding en geneesmiddelen. In deze cursus bespreekt prof. dr. Renger Witkamp de mogelijke effecten van voeding op het gedrag van geneesmiddelen en daarmee op hun werking en bijwerkingen. 

Daarnaast komt de omgekeerde situatie aan bod: de effecten van geneesmiddelen en medicatie op het gedrag van voedingsstoffen en het mogelijk ontstaan van ondervoeding. Met name dit laatste probleem wordt op dit moment nog veel te weinig herkend en erkend. Steeds duidelijker wordt echter dat dit belangrijk en klinisch relevant kan zijn, vooral ook bij de oudere patiënt, terwijl het vaak kan worden voorkomen.

 

De kernpunten:


  • Voeding-geneesmiddeleninteracties kunnen relevant zijn, maar worden vaak gemist. Belangrijk is dat we dat in de toekomst beter leren herkennen.
  • De meeste apothekers zullen zich bewust zijn van de mogelijkheid dat voeding effecten op medicatie kan hebben. Grapefruitsap kent bijna iedereen, en ook het belang van adviezen over het innemen met of juist zonder voedsel. Maar naast de grapefruit zijn er nog vele andere voorbeelden. Er is veel minder bekend over de omgekeerde situatie: wat doet medicatie met het gedrag van nutriënten of de algemene voedingstoestand?
  • Er zijn individuele gevallen bekend die vaak pas achteraf worden toegeschreven aan ‘ja er is sprake van een voedingsprobleem’, ‘er is sprake van een vitamineprobleem’ of ‘die voeding heeft een effect op mijn farmacon’, maar systematische kennis is veel minder aanwezig.
  • Vooral de oudere patiënt verdient speciale aandacht omdat deze al slechter eet, vaak meer medicatie gebruikt en deze medicatie ook chronisch gebruikt.
  • Er is speciale aandacht voor de voedingssupplementen. Dit is een zeer heterogene groep en omvat overeenkomstig wet- en regelgeving ook preparaten op basis van kruiden die feitelijk niets met voeding te maken hebben. Dit soort middelen zijn zeker niet onschuldig als het gaat om voeding-geneesmiddeleninteracties.


Cursusvorm

De cursus is in de vorm van presentaties op film, afgewisseld met teksten. De verschillende delen worden afgewisseld met vragen.



CanMEDS

Kennis en wetenschap 80%

Farmaceutisch handelen 20%



 

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • kunt u voeding-geneesmiddelinteracties herkennen als oorzaak van een bijwerking
  • bent u bekend met de onderliggende mechanismen van de meeste voeding-geneesmiddelinteracties
  • kunt u de klinische relevantie van geneesmiddel-voedingsinteracties duiden
  • kunt u uitleggen wat het verband is tussen nutriëntdeficiënties en geneesmiddelengebruik
  • kunt u kwetsbare patiëntgroepen monitoren op basis van screening van medicatie en voeding 

Docent

  • prof. dr. Renger Witkamp PhD

    Renger Witkamp is opgeleid tot apotheker en farmacoloog en werkt sinds 2006 als hoogleraar ‘Nutritional Biology’ bij de Wageningen Universiteit. Het onderwijs en onderzoek van de groep waaraan hij leiding geeft, richt zich vooral op de rol van voeding, al dan niet in combinatie met andere leefstijlfactoren en medicatie, bij veroudering en (herstel na-) chronische ziekten. Naast zijn rol in onderwijs en onderzoek vervult hij een aantal bestuurlijke functies, onder andere op het gebied van leefstijlinterventie als therapie.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekers.
  • Ruim 65 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten