Chronische darmontstekingen: colitis en Crohn

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
 • Ruim 60 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Op ieder device

Chronische ontstekingsziekten van de darm komen veel voor. De meest voorkomende vormen zijn:

 • de ziekte van Crohn
 • colitis ulcerosa

Chronische darmontstekingsziekten worden ook wel Inflammatoire darmziekten genoemd of IBD. Dit is de afkorting van het Engelse Inflammatory Bowel Disease. In deze cursus zullen we van chronische darmontstekingen spreken.

In Nederland hebben ruim 90.000 mensen een chronische darmontsteking. Dit is ongeveer 1 op de 200 mensen. Hiervan heeft iets minder dan de helft de ziekte van Crohn en iets meer dan de helft colitis ulcerosa. Deze darmziekten hebben een grote invloed op (de kwaliteit van) het leven van patiënten.

Chronische darmontstekingen worden meestal ontdekt tussen het vijftiende en veertigste levensjaar. Jongeren hebben een grotere kans om een chronische darmontsteking te krijgen dan ouderen.

Deze cursus behandelt de oorzaken, symptomen en behandeling van de twee meest voorkomende vormen van chronische darmontstekingen: de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Bij deze darmziekten kan de apothekersassistent een rol spelen bij voorlichting over de medicatie. Daarom wordt in deze cursus veel aandacht besteed aan de punten die belangrijk zijn voor jou als assistent!

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus ken je de achtergronden van de twee meest voorkomende chronische darmziekten: colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Ook ben je bekend met de medicatie voor deze aandoeningen. Hierdoor kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met deze chronische darmziekten.

Docent

 • drs. Marjolijn Vijverberg-Vermaas

  Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
 • Ruim 60 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang