Overgangsklachten: hormonen op zoek naar balans

Informatie

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. Jaarlijks hebben ruim een miljoen vrouwen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar in Nederland te maken met de overgang. Bij een kwart van de vrouwen gaat de overgang gepaard met klachten die het dagelijks leven kunnen verstoren, maar er zijn ook vrouwen die helemaal geen klachten hebben.

De overgangsjaren vormen vaak ook de levensfase waarin andere belangrijke veranderingen plaatsvinden: de kinderen worden zelfstandig, ouders vragen meer zorg en aandacht en ook in het werk kan het nodig zijn dat iemand zich afvraagt hoe zij verder wil. Het is een periode die gemengde gevoelens kan oproepen. Sommige vrouwen voelen het uitblijven van de menstruatie als een opluchting, andere kunnen verdrietig zijn, omdat hun vruchtbaarheid nu definitief verloren is.

Welke hormonale veranderingen er zijn in de overgang, welke verschijnselen die veranderingen kunnen geven en wat er aan gedaan kan worden, wordt in deze cursus besproken.

Er is de afgelopen jaren terughoudendheid geweest met het voorschrijven van hormonale therapie. Dit heeft te maken met angst op basis van uitkomsten van grootschalige onderzoeken, die onder meer rapporteerden over een verhoogde kans op borstkanker bij langdurig (preventief) gebruik van hormonale therapie. Daarnaast is er een toenemende behoefte aan niet-hormonale behandelingen, onder andere voor vrouwen met of na de diagnose borstkanker. De voor- en nadelen van HST komen dan ook uitgebreid aan bod.

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus weet je wat er in het lichaam van de vrouw gebeurt tijdens de overgang, welke problemen en klachten tijdens de overgang kunnen voorkomen en welke behandelingsmogelijkheden er daarvoor zijn. Hierdoor kun je gerichte adviezen en goede voorlichting geven aan patiënten met overgangsklachten.

Docent

  • drs. M.D. Vijverberg-Vermaas
    Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.