Scabiës (schurft), terug van weggeweest?

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
 • Ruim 60 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Op ieder device

De afgelopen jaren zien we een forse toename in het aantal mensen met scabiës (schurft). Schurft is een besmettelijke infectieziekten die van mens-op-mens wordt overgedragen door huid-huid contact of indirect via kleding of beddengoed. De behandeling van schurft bestaat altijd uit een medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandeling. De behandeling is niet alleen gericht op de patiënt met klachten, ook huisgenoten en sekspartners dienen profylactisch te worden meebehandeld. Er zijn in Nederland drie middelen voor de behandeling van schurft (scabiës) beschikbaar, waarvan een enkeling (permetrine crème of gel) ook vrij over de counter verkrijgbaar is. De behandeling van schurft wordt vaak als complex ervaren en het komt dan ook regelmatig voor dat de behandeling niet slaagt. 

In deze korte cursus in een nieuwe vorm over schurft (scabiës) worden rollenspellen getoond waarin verschillende cliënten in gesprek gaan met een apothekersassistent aan de balie. Nadieh Taks, arts infectieziektebestrijding en Wendy van den Burg, verpleegkundig specialist infectieziektebestrijding, vertellen je aan de hand van een presentatie: wat schurft is, welke klachten het geeft en welke behandeling er mogelijk is. Hiermee krijg je handvatten om de cliënt zowel medicamenteus als niet-medicamenteus een goed advies te kunnen geven.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kun je cliënten met of zonder klachten adviseren bij zelfzorgvragen over schurft. Je bent in staat cliënten gerichte adviezen en voorlichting te geven met betrekking tot de behandeling van schurft. Ook weet je in welke situatie je iemand bij verdenking op schurft naar de huisarts moet verwijzen.

Docent

 • Wendy van der Meule MSc

  Wendy van der Meule, verpleegkundig specialist AGZ bij GGD regio Utrecht. Wendy is al ruim 14 jaar werkzaam binnen de infectieziektebestrijding en heeft scabiës als een van haar aandachtsgebieden. Zo heeft zij met name kennis van de verschillende factoren die bijdragen aan een falende behandeling en is zij regelmatig betrokken bij complexe scabiësproblematiek.

 • drs. Nadieh Taks

  Nadieh Taks, arts infectieziektebestrijding bij GGD regio Utrecht. Nadieh is sinds 2019 in opleiding tot arts Maatschappij en Gezondheid en heeft zich de afgelopen tijd bezig gehouden met de toenemende scabiësproblematiek in regio Utrecht. Zo is zij o.a. bezig met deskundigheidsbevordering van diverse ketenpartners (zoals huisartsen) in de regio ten aanzien van dit onderwerp en is zij betrokken bij diverse projecten op zowel regionaal als landelijk niveau.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
 • Ruim 60 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang