Oorontstekingen: ‘oor’zaken en behandelingen

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
 • Ruim 60 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Op ieder device

Oorpijn is een nare pijn die zeurend kan aanvoelen, maar ook heel heftig (stekend of kloppend). Het kan voorkomen in één oor of in beide oren tegelijkertijd. Oorpijn komt vooral voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen oorpijn krijgen. Oorpijn kan erg vervelend zijn.

Otitis media acuta (OMA), ofwel acute middenoorontsteking, is een van de meest voorkomende infectieziekten bij kinderen en daardoor een van de meest gestelde diagnoses, zowel in de eerste lijn (huisartsenpraktijk en consultatiebureau) als in de tweede lijn (KNO- en kinderarts). Naar schatting maakt de helft tot driekwart van de hele bevolking deze aandoening ten minste eenmaal in het leven door, en dus meestal op vroege kinderleeftijd.

Bij volwassenen komt oorpijn vooral door een ontsteking van de gehoorgang: otitis externa (OE).
Bij een otitis media met effusie (OME) wordt het middenoor gevuld met vocht in plaats van lucht. Gehoorverlies is een typisch kenmerk van OME.

De verschillende vormen van oorontsteking worden in deze cursus uitgebreid behandeld, zodat het voor jou als apothekersassistente mogelijk is om onderscheid te maken tussen de verschillende vormen. Uiteraard gaan we in op de behandeling van de diverse vormen van oorontsteking.

 • Wat kun je als apothekersassistente adviseren aan ouders van kinderen met oorontsteking of aan volwassenen met oorontsteking?
 • Wanneer kun je volstaan met een zelfzorgmiddel?
 • Wanneer verwijs je iemand door naar de huisarts?

Met de juiste kennis kun je goed voorbereid voorlichting geven aan mensen met oorklachten.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus ben je op de hoogte van de achtergronden van een aantal veelvoorkomende oorontstekingen. Tevens kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan cliënten met vragen over oorontstekingen en de bijbehorende (zelf)medicatie.

Docent

 • drs. Marjolijn Vijverberg-Vermaas

  Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
 • Ruim 60 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang