Obstipatie en PDS: wanneer de darm ingewikkeld doet

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor .
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) of irritable bowel syndrome (IBS) is de meest voorkomende chronische darmaandoening. Het wordt ook wel ‘spastische darm’ genoemd. PDS kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS hebben vaak diarree of juist last van obstipatie. Een ontlastingspatroon waarbij diarree en obstipatie elkaar afwisselen komt ook voor. Pijn in de buik staat op de voorgrond bij PDS. Naar schatting heeft meer dan 10% van de Nederlandse bevolking last van PDS.

PDS is voor veel mensen een vervelende aandoening. Het heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven. Vaak durven mensen met PDS geen activiteiten buitenshuis meer te ondernemen omdat het lastig is te voorspellen wanneer klachten (met name diarree) optreden.

Een ander veelvoorkomend probleem in de huisartsenpraktijk is obstipatie. Ongeveer 10 tot 30% van de algemene bevolking ervaart op enig moment klachten van obstipatie. Obstipatie komt het meest voor bij kinderen onder de 4 jaar en bij ouderen (75+). Obstipatie kan worden veroorzaakt door verkeerde voeding, zwangerschap of geneesmiddelen (bijvoorbeeld opioïden), of bestaan als klacht van PDS. Meestal is er geen lichamelijke oorzaak te vinden; we noemen dit dan functionele obstipatie.

Lang niet alle patiënten met PDS of obstipatie gaan naar de huisarts. Velen van hen gaan eerst naar de apotheek of bellen naar de apotheek voor telefonisch advies. Jij bent dan de eerste die de klachten van de patiënt aanhoort en kunt adviseren. Het is belangrijk dat je genoeg weet over PDS en obstipatie, zodat je goede voorlichting en adviezen kunt geven.

Deze cursus behandelt de oorzaken, symptomen en behandeling van (chronische) obstipatie en PDS. Bij darmklachten kan de apothekersassistent een rol spelen bij voorlichting over de medicatie. Daarom wordt in deze cursus veel aandacht besteed aan de punten die belangrijk zijn voor jou als assistent!

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus ken je de achtergronden van de twee veel voorkomende darmklachten: prikkelbare darm syndroom en obstipatie. Ook ben je bekend met de medicatie voor deze aandoeningen. Hierdoor kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met deze darmklachten.

Inhoud

In deze cursus worden de volgende onderwerpen besproken:

  • prikkelbare darm syndroom (PDS)
  • (chronische) obstipatie
  • de mogelijke oorzaken van het prikkelbare darm syndroom en obstipatie
  • hoe vaak het voorkomt
  • de symptomen en gevolgen van prikkelbare darm syndroom en obstipatie
  • de medicamenteuze behandeling van prikkelbare darm syndroom en obstipatie
  • wat je nog meer voor patiënten met darmklachten kunt betekenen

Docent

  • drs. Marjolijn Vijverberg-Vermaas

    Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor .
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten