Kinderwens: wanneer zwanger worden lastig is

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor .
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

Zwanger worden lijkt zo simpel. De meeste vrouwen met een kinderwens (ongeveer 80%) worden binnen een jaar zwanger. Bij andere vrouwen lukt dit niet en wordt er gesproken van verminderde vruchtbaarheid of subfertiliteit. In veel gevallen volgt dan een vruchtbaarheidsbehandeling. De apotheek heeft een belangrijke voorlichtende rol bij vrouwen met een kinderwens en bij verminderde vruchtbaarheid. De apotheek kan daartoe ook ondersteunende middelen verschaffen zoals ovulatietesten en voedingssupplementen.

Een vruchtbaarheidsbehandeling heeft in het algemeen een zeer groot effect op het stel dat de behandeling ondergaat. De intensieve medische behandelingen kunnen belastend zijn. Ook de psychologische en emotionele gevolgen zijn vaak groot. Daarnaast kan er door iemands culturele achtergrond meer haast zitten achter een behandeling. De uitblijvende zwangerschap is een probleem dat door de buitenwereld vaak wordt onderschat.

Omdat het kan voorkomen dat je als apothekersassistent voorlichting moet geven aan vrouwen met een kinderwens en bij verminderde vruchtbaarheid, is het belangrijk dat je van deze onderwerpen genoeg afweet. In deze cursus willen we je voorlichten over deze onderwerpen. Ook de verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen voor zowel vrouw als man, inclusief de medicijnen die hierbij gebruikt worden, zullen behandeld worden.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus ben je op de hoogte van de achtergronden van de begrippen vruchtbaarheid en verminderde vruchtbaarheid. Je kent de verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen en de verschillende geneesmiddelen die daarbij worden toegepast. Tevens kun je gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten en partners van patiënten met vragen over kinderwens, (verminderde) vruchtbaarheid en de bijbehorende medicatie.

Docent

  • dr. Jesper Smeenk PhD

    Jesper Smeenk is gynaecoloog en subspecialist voortplantingsgeneeskunde in het Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis te Tilburg. Hij is in 2006 gepromoveerd op het onderwerp ‘Stress & IVF: clinical consequences’’ aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Daarnaast is hij bestuurlijk actief binnen de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie eb Gynaecologie  (NVOG) en de European Inferility Monitoring (EIM). Hij is plaatsvervangend opleider binnen de opleiding tot gynaecoloog en principal investigator bij wetenschappelijke projecten binnen het Centrum Voortplanting Brabant. 

  • drs. Marjolijn Vijverberg-Vermaas

    Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor .
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten