Voeding en onze gezondheid

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor .
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

Voeding en gezondheid hebben veel met elkaar te maken. Slechte eetgewoontes kunnen op termijn het risico op chronische ziekte verhogen. Maar voeding kan ook heel belangrijk zijn bij ziekte en bij het herstel ná ziekte.

Als apothekersassistent heb je direct en indirect met voeding te maken. Je krijgt aan de balie wellicht vragen over voeding en voedingssupplementen. En je krijgt ongetwijfeld ook steeds meer vragen over leefstijl als medicijn en dus ook over voeding in relatie tot de gezondheid. Het is daarom belangrijk dat je voldoende van dit onderwerp afweet.

In deze cursus wordt eerst de basis van voeding besproken; wat zit er nu precies in voeding; welke voedingsstoffen zijn er? Vervolgens wordt de relatie tussen voeding en onze gezondheid uitgebreid belicht. Ook staan we stil bij speciale voedingsproducten, vitamines, mineralen en andere voedingssupplementen. We gaan het in deze cursus ook hebben over functionele voedingsproducten, wat zijn dat? We kunnen natuurlijk niet om alle trends en hypes heen. Ook daar wordt in deze cursus bij stilgestaan.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • heb je inzicht in de betekenis van de samenstelling van voeding en eetgewoontes voor het dagelijks functioneren en onze gezondheid
  • kun je cliënten aan de balie adviseren over de betekenis van voeding bij zowel het ontstaan als de behandeling van ziekten
  • heb je inzicht in de principes van eetlust en verzadiging, inclusief de rol die medicatie hierbij kan spelen
  • kun je trends en hypes op het gebied van voeding herkennen en plaatsen en vragen hierover beantwoorden
  • kun je adviseren over speciale voedingsproducten, waaronder supplementen zoals die in de apotheek worden verkocht
  • heb je inzicht in de impact van andere leefstijlfactoren (zoals beweging en ontspanning) bij gezondheid en ziekte

Docent

  • prof. dr. Renger Witkamp PhD

    Renger Witkamp is opgeleid tot apotheker en farmacoloog en werkt sinds 2006 als hoogleraar ‘Nutritional Biology’ bij de Wageningen Universiteit. Het onderwijs en onderzoek van de groep waaraan hij leiding geeft, richt zich vooral op de rol van voeding, al dan niet in combinatie met andere leefstijlfactoren en medicatie, bij veroudering en (herstel na-) chronische ziekten. Naast zijn rol in onderwijs en onderzoek vervult hij een aantal bestuurlijke functies, onder andere op het gebied van leefstijlinterventie als therapie.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor .
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten