Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) bij kinderen

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim 85 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Op ieder device

In deze cursus krijg je alle ins- en outs van ALK (aanhoudende lichamelijke klachten) bij kinderen. Er wordt gesproken over ALK wanneer het kind aanhoudende lichamelijke klachten heeft en hierdoor beperkingen in het dagelijks functioneren en/of lijdensdruk ervaart. Ook dient er goed aanvullend medisch onderzoek te zijn uitgevoerd waaruit geen verklaring voor de desbetreffende klacht(en) gevonden kan worden. Voorheen werd de term SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) gebruikt. 

ALK kan verdeeld worden in vier groepen: hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, en pijn in het houdings- en bewegingsapparaat. Daarnaast kan het verdeeld worden in milde ALK, matig tot ernstige ALK, en ernstige ALK.

ALK bij kinderen komt regelmatig voor in Nederland. In de NVK-richtlijn Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) bij kinderen uit 2019 wordt bij een prospectieve cohortstudie onder Nederlandse volwassenen door 14,6% somatische symptomen gemeld bij een leeftijd van 10 jaar. Een Nederlands populatie-onderzoek beschrijft een prevalentie van 25% bij kinderen met chronische pijn en deze neemt toe met de leeftijd.

Uit de richtlijn en diverse studies blijkt ook dat fysiotherapie effectief kan bijdragen aan de vermindering van klachten bij deze doelgroep. Echter is dit in de praktijk nog relatief weinig terwijl de urgentie hoog is. ALK-klachten op kinderleeftijd zijn een grote voorspelbare waarde voor het hebben van vergelijkbare klachten op volwassen leeftijd. Met behulp van deze cursus kun je als fysiotherapeut meer kennis vergaren over kinderen met ALK.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kun je:

 • de basiskennis van de richtlijn ALK bij kinderen en de gevolgen en risicofactoren van kinderen met ALK benoemen
 • verschillende verklaringsmodellen benoemen en deze toepassen bij kinderen met ALK
 • voorlichting geven aan ouders en kinderen van basisschoolleeftijd (8-12 jaar) en middelbare schoolleeftijd (12-18 jaar)
 • klachten bij kinderen met ALK in kaart brengen middels een gerichte anamnese en een fysiotherapeutisch onderzoek
 • bepalen of het kind bij jou op de juiste plek is voor een behandeling en/of een multidisciplinaire aanpak nodig is

Docent

 • Mireille L'Herminez

  Mireille l’Herminez is afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool Heerlen in 2012. Vervolgens heeft zij van 2014-2017 de master Kinderfysiotherapie afgerond aan de Hogeschool in Utrecht. In 2019 is zij gestart met werken bij Kinderfysiotherapie Spring, een eerstelijnspraktijk in Den Haag. Inmiddels is zij maatschapslid en runt zij samen met de andere maten, met veel plezier, hun kinderfysiotherapiepraktijk.

  Toen zij in 2019 begon met werken in Den Haag kreeg zij de uitdaging om een jonge patiënte met ALK te behandelen. Deze patiënte heeft haar geïnspireerd om zich verder te specialiseren in deze doelgroep, omdat zij van mening is dat deze groep meer en betere aandacht verdient. 

  Vanaf 2021 is Mireille actief betrokken bij Poli Samen bij het HMC te Den Haag. Op deze poli zijn er gezamenlijke intakes met een kinderarts en psycholoog en worden casussen besproken in een gezamenlijk MDO met kinderartsen, psychologen, jeugdartsen, revalidatieartsen en kinderfysiotherapeuten. Binnen Den Haag en omgeving probeert Mireille, samen met andere medici, te zorgen voor een betere aanpak bij kinderen met ALK. 

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim 85 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang