Fysiotherapie na COVID-19

Informatie

In deze cursus verbetert u met behulp van video’s en wetenschappelijke literatuur uw kennis over de belangrijkste onderwerpen rondom de fysiotherapie behandeling van mensen met COVID-19. Allereerst ontvangt u algemene informatie over het virus en de ziekte, het herstel na COVID-19 en de risico’s voor zorgpersoneel. Vervolgens krijgt u met behulp van casuïstiek meer kennis over de pathofysiologie en het concrete fysiotherapeutisch handelen. Er worden voorkomende complicaties en comorbiditeiten besproken, met hun invloed op (het herstel van) COVID-19. Afsluitend krijgt u informatie over de rol van paramedici en worden indrukwekkende ervaringen van paramedici toegelicht.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

  • Bent u bekend met de huidige stand van zaken rondom COVID-19 in Nederland
  • Kunt u uitleggen welke belangrijke pathofysiologische mechanismen een rol spelen bij het ziekteverloop van COVID-19
  • Kun u een zorgplan opstellen bij kritiek zieke en ernstig zieke patiënten met COVID-19, waarbij u de veiligheidscriteria in acht neemt
  • Kunt u aan de hand van aanbevolen meetinstrumenten (de voortgang in) het herstel na COVID-19 evalueren
  • Weet u welke paramedische zorg beschikbaar is voor patiënten met COVID-19
  • Bent u geïnformeerd over ervaringen van paramedici die werkzaam zijn in het ziekenhuis

Docent

  • N. Koenders MSc

    Niek Koenders is fysiotherapeut en onderzoeker in het Radboudumc te Nijmegen. Hij is werkzaam geweest bij patiënten met COVID-19 infectie op de intensive care en cohort afdelingen tijdens de eerste fase van de corona-pandemie. Verder heeft Niek als auteur bijgedragen aan de ontwikkeling van aanbevelingen voor de ziekenhuisfysiotherapie en is hij lid van de werkgroep KNGF-Standpunt ‘Fysiotherapie bij patiënten met COVID-19’. Op dit moment (2020) geeft Niek leiding aan het ZonMw project ‘Ervaringen van paramedici tijdens de corona-pandemie’, een samenwerking tussen het Radboudumc en alle paramedische beroepsverenigingen, waarmee met behulp van interviews informatie verkregen wordt hoe het voor paramedici was om te werken in het ziekenhuis tijdens de corona-pandemie.