Subacromiale schouderpijn: state-of-the-art

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

61759274_l.jpg

Subacromiale schouderpijn is een veelvoorkomende klacht in de fysiotherapeutische praktijk. Het beperkt mensen in het uitvoeren van werk- en sportactiviteiten en hindert hen tijdens activiteiten in het dagelijks leven. Subacromiale schouderpijn is een complex gezondheidsprobleem waarin verschillende factoren (determinanten) een rol kunnen spelen. De huidige literatuur laat zien dat naast biomedische determinanten ook pijnfysiologische, psychologische- en leefstijlgerelateerde determinanten een belangrijke rol kunnen spelen. Fysiotherapeuten hebben de uitdagende taak om de rol van deze verschillende determinanten te wegen in het geheel. Zij moeten hiervoor over een wetenschappelijk onderbouwde kennisbasis beschikken om deze determinanten in kaart te brengen en op basis hiervan een ‘tailor-made’ behandelstrategie te ontwerpen, uit te voeren en te evalueren.

In deze cursus wordt enerzijds een state-of-the-art overzicht gegeven over de literatuur met evidence-based prognostiek en diagnostiek van subacromiale schouderpijn en de meest effectieve behandelvormen. Anderzijds wordt een overzicht gegeven van nieuwe inzichten in de rol van pijnfysiologische processen, psychologische factoren en leefstijlgerelateerde factoren en hoe deze vertaald kunnen worden naar het concrete Fysiotherapeutisch Methodisch Handelen bij individuele patiënten.

De cursus verbindt wetenschappelijke inzichten aan de klinische praktijk en biedt concrete handvatten waarmee cursisten hun eigen handelen, in overeenstemming met recente wetenschappelijke inzichten, verder kunnen ontwikkelen. Theorie en casuïstiek worden beiden besproken.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kunt u:

 • uw klinisch redeneren bij mensen met schouderklachten vormgeven op basis van kennis de meest recente inzichten in relevante prognostische en diagnostische factoren;
 • uw Fysiotherapeutisch Methodisch Handelen onderbouwen op basis van evidence-based inzichten in meest effectieve behandelvormen;
 • kennis en inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar 1) de rol van neurowetenschappelijke processen, 2) psychologische factoren en 3) leefstijl-gerelateerde factoren integreren met en toepassen in uw klinische besluitvorming bij individuele patiënten;
 • de opgedane kennis toepassen om therapeutische strategieën voor mensen met subacromiale schouderpijn te ontwerpen, bespreken, uitvoeren en evalueren.

Docent

 • dr. L.P. Voogt

  Lennard Voogt is opgeleid als fysiotherapeut en manueeltherapeut en heeft meer dan 25 jaar ervaring in de klinische praktijk van de musculoskeletale pijnrevalidatie. Momenteel is hij verbonden aan Hogeschool Rotterdam als hoofddocent van de opleiding Fysiotherapie en als Lector ‘Complexe Pijnvraagstukken’ bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Binnen het lectoraat is hij verantwoordelijk voor een onderzoeksagenda die zich richt op het verbeteren van de zorg voor mensen met verschillende pijnproblemen. De integratie van neurowetenschappelijke, psychologische en leefstijlgerelateerde factoren in de klinische praktijk is hierbij een belangrijk uitgangspunt.

  Daarnaast is Lennard werkzaam als visiting professor aan de Vrije Universiteit Brussel en is hij lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion. Hij heeft drie promotietrajecten tot een succesvol einde begeleid en is momenteel als (co-)promotor betrokken bij 6 PhD-projecten.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten