Een neurowetenschappelijke blik op aspecifieke nekpijn

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

19327906_xxl.jpg

Aspecifieke nekpijn staat hoog in de lijst van veelvoorkomende klachten aan het bewegingsapparaat. Veel mensen worden als gevolg van nekpijn gehinderd in het uitoefenen van hun werk, hobby’s of sociale activiteiten. Fysiotherapie is een bewezen effectieve behandeling voor aspecifieke nekpijn. Het huidige wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van fysiotherapie voor mensen met aspecifieke nekpijn laat echter zien dat deze effecten relatief klein zijn en dat er altijd een grote kans is op recidivering van de nekpijn. Er is dus ruimte voor verbetering. Een manier om over deze verbetering na te denken is door de complexiteit van aspecifieke nekpijn centraal te stellen in het fysiotherapeutische handelen en alle factoren die de nekpijn kunnen beïnvloeden in ogenschouw te nemen. Aspecifieke nekpijn is immers een biopsychosociaal fenomeen en wordt beïnvloed door zowel biomedische-, psychologische- als sociale mechanismen.

Hoe deze mechanismen met elkaar samenhangen en hoe fysiotherapeuten deze verschillende factoren apart kunnen onderscheiden staat centraal in deze cursus. Op basis van de kennis uit deze cursus kunnen cursisten hun methodisch fysiotherapeutisch handelen bij mensen met aspecifieke nekpijn verder ontwikkelen. Hierdoor kunnen zij hun fysiotherapeutische interventies nog beter laten aansluiten op de gezondheidsproblemen van hun patiënten en, hierdoor, betere behandelresultaten behalen.

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kunt u:

 • het multifactoriële karakter van nekpijn herkennen.
 • in uw fysiotherapeutisch methodisch handelen rekening houden met het multifactoriële karakter van nekpijn.
 • de rol van pijnmechanismen, psychosociale factoren als onderhoudende factoren bij mensen met nekpijn omschrijven.
 • rekening houden met de onderhoudende factoren in het fysiotherapeutisch methodisch handelen bij nekpijn.
 • patiënt-centered care voor mensen met nekpijn vormgeven.
 • het relatieve belang van individuele factoren wegen in het fysiotherapeutisch methodisch handelen bij nekpijn.

Docent

 • dr. L.P. Voogt

  Lennard Voogt is opgeleid als fysiotherapeut en manueeltherapeut en heeft meer dan 25 jaar ervaring in de klinische praktijk van de musculoskeletale pijnrevalidatie. Momenteel is hij verbonden aan Hogeschool Rotterdam als hoofddocent van de opleiding Fysiotherapie en als Lector ‘Complexe Pijnvraagstukken’ bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Binnen het lectoraat is hij verantwoordelijk voor een onderzoeksagenda die zich richt op het verbeteren van de zorg voor mensen met verschillende pijnproblemen. De integratie van neurowetenschappelijke, psychologische en leefstijlgerelateerde factoren in de klinische praktijk is hierbij een belangrijk uitgangspunt.

  Daarnaast is Lennard werkzaam als visiting professor aan de Vrije Universiteit Brussel en is hij lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion. Hij heeft drie promotietrajecten tot een succesvol einde begeleid en is momenteel als (co-)promotor betrokken bij 6 PhD-projecten.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten