Diagnostiek en behandeling van obesitas

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim 85 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Op ieder device

Bij obesitas wordt vaak gedacht aan een (veel te) hoog BMI als gevolg van een ongezonde leefstijl. In deze cursus laat prof. dr. Liesbeth van Rossum zien dat dit weliswaar een grote rol speelt, maar zeker niet altijd het geval is. Er wordt eerst behandeld wat obesitas precies is, hoe het ontstaat en wat/hoe/welke (veelal onbekende) functies onze vetmassa heeft. Vervolgens wordt er uitgelegd tot welke andere aandoeningen obesitas kan leiden als zogenoemde ‘gateway disease’. Daarna komt de diagnostiek aan bod. Er wordt een verscheidenheid aan causale factoren besproken, zoals leefstijl, sociale cultuur, slaap, mentale factoren, hormonen, medicijngebruik en enkele zeldzamere oorzaken. U leert vervolgens hoe obesitas behandeld kan worden met leefstijlinterventies, farmacotherapie en bariatrische chirurgie. Liesbeth sluit de cursus af met een blik op de mogelijkheden voor enerzijds preventie en anderzijds de behandeling van obesitas in een maatschappelijke context. Het Nationaal Preventieakkoord komt hierbij ook aan bod.

 

Let op: deze cursus is niet geaccrediteerd voor de algemeen fysiotherapeut maar enkel voor de psychosomatisch fysiotherapeut.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus kunt u:

 • uitleggen hoe obesitas ontstaat en causale factoren herkennen
 • benoemen tot welke andere aandoeningen obesitas kan leiden als er niet tijdig wordt ingegrepen
 • door middel van shared-decision making (met de patiënt en de behandelend arts) een adequaat behandelplan opstellen voor de behandeling van obesitas
 • uitleggen wat de mogelijkheden voor preventie en behandeling van obesitas in een maatschappelijke context zijn

Docent

 • prof. dr. Liesbeth van Rossum

  Prof. dr. Liesbeth van Rossum is internist-endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas en stressonderzoek in het Erasmus MC in Rotterdam. Zij is medeoprichter van het Centrum Gezond Gewicht en bekleedt diverse bestuurlijke functies waaronder het voorzitterschap van het Partnerschap Overgewicht Nederland en is de Europese leider van het thema Obesity, Diabetes, Nutrition and Metabolism van de European Society of Endocrinology. Ze wordt in haar werk gedreven door de mensen die ze als arts in haar spreekkamer ziet. Samen met collega Mariëtte Boon schreef ze met het boek ‘’VET belangrijk, feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers’’, dat inmiddels een prijswinnende internationale bestseller is gebleken. Als bestuursvoorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland is zij nauw betrokken bij o.a. de invoering van de gecombineerde leefstijlinterventies in de basiszorgverzekering en bij het Nationaal Preventie Akkoord. In de afgelopen 2 jaar stond ze in de top 10 meest invloedrijke vrouwen in de Gezondheidszorg en in 2021 werd ze ook tot “Rotterdamse Vrouw van het Jaar’’ benoemd.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim 85 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang