Fit na kanker: revalidatie na de behandeling van borstkanker

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim 85 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Op ieder device

Wetenschappelijk onderzoek toont het belang aan van fysieke activiteit tijdens en na een kankerbehandeling. Patiënten die voldoende fysiek actief zijn vanaf de kankerdiagnose kunnen een lager relatief risico op kankermortaliteit en terugval hebben. Ze kunnen ook minder ernstige bijwerkingen van kanker en de behandeling(en) ondervinden. Daarnaast zijn er nog talrijke voordelen van fysieke activiteit bij kanker, o.a. op verschillende aspecten van levenskwaliteit, zoals vermoeidheid, pijn en psychosociale aspecten.

In deze cursus wordt eerst dieper ingegaan op de mogelijke effecten van kanker en behandeling(en) op de fysieke fitheid van de patiënt. De voordelen van fysieke activiteit worden ook toegelicht. Vervolgens wordt zowel vanuit wetenschappelijk onderzoek als de praktijk de mogelijkheden voor screening, monitoring en evaluatie van fysieke fitheid besproken. Het laatste deel van de cursus wordt gewijd aan praktische tips over het opstellen van trainingsprogramma’s voor kankerpatiënten na hun behandeling.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus kunt u:

 • het belang van fysieke activiteit voor, tijdens en na kankerbehandeling uitleggen
 • de belangrijkste onderdelen van een intake voor een trainingsprogramma beschrijven en toepassen
 • de intensiteit van een trainingsprogramma na behandeling van kanker bepalen
 • de principes van een trainingsprogramma na de behandeling van borstkanker beschrijven en toepassen

Docent

 • prof. An de Groef PT MT

  Prof. An De Groef is in 2012 afgestudeerd als fysiotherapeut aan KU Leuven en heeft nadien een postgraduaat opleiding manuele therapie afgerond. Tijdens haar promotieonderzoek aan de KU Leuven coördineerde ze verschillende onderzoeksprojecten over de effectiviteit van fysiotherapie voor de preventie en behandeling van schouderpijn na de behandeling van borstkanker. Momenteel is An De Groef postdoctoraal onderzoeker en docent aan de Universiteit van Leuven en Universiteit Antwerpen. Haar interesse gaat uit naar de evaluatie, preventie en behandeling van verschillende comorbiditeiten van kanker, waaronder pijn en schouderklachten. An De Groef heeft uitgebreide (inter)nationale ervaring in het opleiden van studenten en clinici in het domein van pijn en oncologie en het presenteren op (inter)nationale conferenties. Als fysioherapeut heeft zij klinische ervaring in de evaluatie en behandeling van kankeroverlevers met pijn.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor fysiotherapeuten.
 • Ruim 85 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang