Richtlijn Mondzorg voor jeugdigen

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor mondhygiënisten.
 • Ruim 40 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Op ieder device

In 2019 verscheen deel 1 van de Richtlijn Mondzorg voor jeugdigen over diagnostiek. December 2020 volgde deel 2 over preventie en behandeling van cariës. De richtlijnen zijn geschreven door werkgroepen met daarin vertegenwoordigers van de KNMT/ANT, de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK), het Ivoren Kruis, alle opleidingen voor tandheelkunde en ander belanghebbende organisaties.

Deze cursus loodst u door die richtlijnen, verduidelijkt de in de richtlijnen behandelde onderwerpen en test met behulp van vragen uw kennis en begrip van de richtlijnen. De cursus geeft een samenvatting van richtlijnteksten. De aanbevelingen van de richtlijnen zijn steeds in kaders weergegeven.

Deze cursus kan uiteraard niet de richtlijnen vervangen. Wij bevelen u dan ook zeer aan die ook door te nemen.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus is de zorgverlener in staat om:


 • een adequaat mondonderzoek uit te voeren en diagnostiek te bedrijven bij kinderen in de dagelijkse praktijk,
 • op basis van dit onderzoek diagnoses te stellen met betrekking tot de individuele mondgezondheid bij kinderen,
 • richtlijnconform behandelindicaties te stellen alsmede diverse strategieën in de algemene praktijk toe te passen,
 • binnen de kaders van de algemene praktijk een adequate en richtlijnconforme zorgplanning te voeren, die individueel en ‘op maat’ gericht wordt op elk afzonderlijk kind.

Docent

 • dr. Nynke Blanksma

  Dr NG Blanksma is tandarts-docent bij het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMCG in Groningen. Ze verzorgt onderwijs in cariologie en kindertandheelkunde voor zowel de opleiding tandheelkunde, als de opleiding mondzorgkunde en is coördinator van de expertisegroep kindertandheelkunde CTM. Ze maakte deel uit van de richtlijncommissie mondzorg voor jeugdigen preventie en behandeling, was tot voor kort bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Kindertandheelkunde en is lid van het Adviescollege van het Ivoren Kruis.

 • dr. Marlies Elfrink

  Marlies Elfrink studeerde tandheelkunde in Nijmegen, daarna volgde de opleiding tot pedodontoloog en promotie-onderzoek naar kaasvijfjes (HSPM – Hypomineralised Second Primary Molars) aan ACTA Amsterdam. Ze is erkend als tandarts-pedodontoloog door de NVvK (Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde) en werkt als zodanig in praktijken in Nijverdal en Almelo. Daarnaast doet ze onderzoek vanuit de praktijk met de onderzoeksgroep PREP (Paediatric Research Project).

  Marlies Elfrink is een actief lid van verschillende kindertandheelkundige verenigingen: NVvK (Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde), EAPD (European Association Paediatric Dentistry) en IAPD (International Association Paediatric Dentistry).

  Marlies heeft verschillende artikelen en hoofdstukken in studieboeken geschreven en geeft met enige regelmaat lezingen in Nederland en in het buitenland.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor mondhygiënisten.
 • Ruim 40 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang