Update anatomie I: botten en zenuwen

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor mondhygiënisten.
 • Ruim 40 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Op ieder device

Tijdens de opleiding tandheelkunde heeft elke student gezwoegd op de anatomie van hoofd en hals. Helaas vervaagt die kennis na verloop van tijd en in de routine van de dagelijkse praktijk lijkt het vaak alsof een gedetailleerde kennis van die anatomie niet echt relevant is.

Situaties waarbij men als tandarts te maken krijgt met patiënten die bijvoorbeeld kampen met falende lokale anesthesie, ossale pathologie, neuralgische pijn, musculaire pijn en kaakgewrichtsklachten, vragen echter wel een grondige kennis van de anatomie. Een goede diagnostiek leidt tenslotte tot een juiste aanpak en/of behandeling van het probleem.

Deze hoofdzakelijk theoretische cursus, die in twee delen is opgedeeld, is bedoeld om de parate en relevante kennis over de anatomie van hoofd en hals weer op peil te brengen. In dit eerste deel worden de botten en de zenuwen van het hoofd-halsgebied behandeld.

Let op, dit is een lange cursus van meer dan 2 uur. Het is mogelijk om de cursus tussendoor te pauzeren en later te hervatten. Je voortgang wordt opgeslagen.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • heeft u uw parate kennis van de anatomie van hoofd en hals bijgeschaafd
 • kan u de opgedane kennis gebruiken bij het interpreteren van tandheelkundige radiografieën
 • kan u gerichter een diagnose stellen bij complexe pijngevallen
 • beschikt u over meer kennis om problemen bij lokale anesthesie aan te pakken

Docent

 • prof. dr. Johan Aps

  Doctor Johan Aps (1970) behaalde in 1993 zijn diploma Licentiaat in de Tandheelkunde aan de Universiteit Gent, in 1997 gevolgd door het Certificaat Kindertandheelkunde, Bijzondere Tandheelkunde en Narcodontie, en door het Doctoraat in de Tandheelkunde in 2002. In 2008 behaalde hij een Master in Dental and Maxillofacial Radiology aan de University of London, Verenigd Koninkrijk. Van 1993 tot 2012 was hij werkzaam aan de Universiteit Gent en het Universitair Ziekenhuis Gent, tussen 2012 en 2018 aan de University of Washington, Seattle, Verenigde Staten van Amerika, van 2019 tot 2020 aan de University of Western Australia, Perth, Australië, en van 2020 tot 2022 aan de Arteveldehogeschool Gent, België. Momenteel is hij werkzaam aan de Vrije Universiteit Brussel in België. Hij is auteur van verschillende hoofdstukken in boeken, tandheelkundige artikels in internationale tijdschriften en congres bijdragen. Daarnaast fungeert hij als reviewer, editor en associate-editor in verschillende wetenschappelijke tijdschriften en boeken.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor mondhygiënisten.
 • Ruim 40 cursussen
 • Ruim aanbod
 • Onbeperkt toegang